www.zdrowokracja.pl

Blog o prawdzie dotyczącej witamin, jedzenia, mitów, jakie boleśnie pokutują w powszechnych opiniach, o głupotach wmawianych nam w szczególności przez producentów wysokoprzetworzonych śmieci, które mają czelność nazywać jedzeniem, o tym co jest eko, a co jest trucizną powoli zabijającą nasz umysł i ciało.

Oregano świetnie znana wszystkim przyprawa, choć w ostatnich latach mocno zdegradowana do roli posypki na pizzę.

Prozdrowotne właściwości oregano były docenianie już w starożytnym Rzymie i Grecji, gdzie uchodziło za roślinę przynoszącą szczęście. (1) Jak to się stało, że obecnie uważamy za przynoszącą szczęście czterolistną koniczynę?

Oregano jest bogate w witaminy A, C, E i K, a także błonnik, kwas foliowy, żelazo, magnez, witaminę B6, wapń, fosfor i potas. Taka kompozycja witamin i minerałów nie jest obojętna dla ludzkiego zdrowia. (2)

FAKT NR 1

Oregano zawiera antyoksydanty wspierające system immunologiczny

W oregano znajduje się bardzo czynna substancja o nazwie kwas rozmarynowy, który jest silnym przeciwutleniaczem wspierającym działanie systemu immunologicznego. Oregano jest tak bogate w biologicznie czynne antyoksydanty, że niektórzy naukowcy twierdzą, iż spożywanie ziół, w tym także oregano może być bardziej efektywnym źródłem dostarczania przeciwutleniaczy z pokarmu do organizmu niż jedzenie jagód, zbóż, czy warzyw. (3)

FAKT NR 2

Oregano ma silne właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne

W oregano znajduje się karwakrol. Karwakrol substancja chemiczna o silnych właściwościach antygrzybicznych. Ponadto wspomaga działanie układu trawiennego oraz immunologicznego.

Drugim aktywnym olejkiem eterycznym znajdującym się w oregano jest tymol. Jest to substancja, która ma silne właściwości przeciwgrzybicze, przeciwropne, przeciwgnilne i odwadniające. Ponadto wrażliwość na tymol wykazują niektóre wirusy, saprofity oraz pasożyty. Dzięki swoim właściwościom dodawany jest do bakteriobójczych mydeł i kosmetyków. (4) Tymol zwalcza również gronkowca złocistego opornego na metycylinę (MRSA z ang. methicyllin-resistant Staphylococcus aureus). Według naukowców badania wykazały, że tymol zabija MRSA rozcieńczony 1 do 1000. Tymol zachowuje swoje właściwości również w postaci pary i jest odporny na gotowanie. (5) Badania wykazują także, że tymol jest w stanie zwalczać bakterie listerii, wywołujące śmiertelnie groźną chorobę listeriozę. (6) Badania wykazują, że tymol zwalcza również drożdżaki typu Candidia. (7) Należy jednak pamiętać, iż tymol w dużym stężeniu jest silnie działającą trucizną, stąd też kobiety w ciąży i w okresie karmienia powinny ograniczyć spożycie oregano.

FAKT NR 3

Oregano ma właściwości przeciwzapalne

Oregano zawiera beta-kariofilynę, substancję, która hamuje rozwój stanów zapalnych i może także być korzystna w walce z przewlekłymi chorobami, w tym z osteoporozą i miażdżycą, (8) jak również wspomaga walkę z zespołem metabolicznym. (9)

FAKT NR 4

Zwalcza infekcję górnych dróg oddechowych (10)

Olejki eteryczne znajdujące się w oregano doskonale nadają się do inhalacji parowych, które przynoszą natychmiastową ulgę. Co więcej jedzenie oregano wspomaga produkcję potu oraz sprzyja pozbywaniu się zalegającej w płucach flegmy. (11)

FAKT NR 5

Zwalcza nowotwory

Badania naukowe dowiodły, że wyciąg z olejku oregano zwalcza komórki raka jelita grubego. (12) Inne badania wykazały, że znajdujący się w oregano karnazol wykazuje właściwości przeciwzapalne, a także ma obiecujące wyniki w walce z nowotworami prostaty, piersi, jelita grubego, a także czerniakiem i białaczką. (13)

Na co jeszcze pomaga oregano? Wspomaga leczenie przeziębień, trądziku, łupieżu, wzdęć, chorób serca, działa przeciwbólowo na bóle stawów, zębów, łagodzi migreny i dolegliwości menstruacyjne, zwalcza pasożyty żyjące w naszym przewodzie jelitowym i odstrasza owady. Jak dla mnie całkiem długa i konkretna lista powodów żeby oregano stało się nieodłącznym elementem mojej diety. No i ten smak!! Na pewno znajdzie się zaraz szereg zagorzałych przeciwników jego smaku, jak to miało miejsce w przypadku batatów, ale dla mnie to super zdrowy i w dodatku ekstra smaczny dodatek w diecie. A najlepsze jest to, że oregano można wyhodować sobie w doniczce, gdyż jego uprawa jest dziecinnie łatwa, a dzięki temu możemy mieć dostęp do tej zdrowej rośliny niemalże za darmo!

Najbardziej cieszy mnie fakt, iż od zawsze lubiłam i używałam dość sporo oregano, a biorąc pod uwagę moją niechlubną przeszłość może choć w jakimś niewielkim stopniu udało mi się zminimalizować skutki jedzenia śmieci i gruzu. Tak tylko próbuję się pocieszyć, bo żeby tak było musiałabym pewnie jeść kontener oregano tygodniowo…

Źródła:

  1. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=73
  2. Patrz przypis nr 1
  3. http://jn.nutrition.org/content/133/5/1286.abstract
  4. http://www.medicalnewstoday.com/articles/266259.php
  5. http://www.medicalnewstoday.com/articles/130620.php
  6. http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0510079
  7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19616925
  8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2449371/
  9. http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf802298w
  10. http://www.hindawi.com/journals/ecam/2011/690346/
  11. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19373612
  12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19373612
  13. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3070765/

Chcesz dostawać nasze artykuły jeszcze przed publikacją?
Zapisz się do naszego genialnego Newslettera!
🙂