Za nic nie możesz schudnąć?!
Naukowcy w końcu poznali przyczynę!! Znają też banalne rozwiązanie!!
Odmawiasz sobie dosłownie wszystkiego? Czasami nawet ćwiczysz i starasz się generalnie ruszać więcej? Pomimo odstawienia pieczywa, makaronów, węglowodanów, a nawet owoców wciąż nie możesz zrzucić tłuszczu z brzucha i ud? Przecież kiedyś ludzie jedli wszystko i nie tyli?! Chleb nikomu nie szkodził, makarony też, prawda?!
Przyczyn może być wiele, ale ostatnie badania wykazały, że brak jednego związku w naszej diecie ma na ten stan ogromny wpływ. Kiedyś bowiem żywność nie była sztuczna, przemysłowa i pozbawiona cennych składników, jak ma to miejsce dziś. Właśnie dlatego, choć jemy „to samo” dziś tyjemy, a kiedyś ten problem nie istniał… Na szczęście łatwo to zmienić!
Otyłość dzielimy między innymi na zewnętrzną i wewnętrzną (trzewną). Ta wewnętrzna jest zdecydowania bardziej niebezpieczna dla zdrowia – przede wszystkim odpowiada za ciągłe stany zapalne, insulino-oporność, wysokie poziomy trójglicerydów – a to zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. [30-34].
Często też decyduje o tym, że pomimo niewielkiej podskórnej tkanki tłuszczowej mamy wydęty brzuch i duży obwód w pasie.
Oczywiście restrykcyjna dieta, sport, czy praca nad obniżonym stresem to naturalne sposoby walki z otyłością, ale nawet pomimo takich wysiłków wielu osobom nie udaje się jej zwalczyć.
Jak dowodzą naukowcy – przyczyną może być niedobór Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) – czyli inaczej – kwasów Omega-3!
Omega-3 naturalny spalacz tłuszczu
Kiedyś kwasy Omega-3 powszechnie występowały w jedzeniu. W samych jajkach ze wsi było ich kiedyś 10 razy więcej niż tych współczesnych z marketu! Były też w mięsie, rybach i orzechach. Dziś jest już tylko w tych ostatnich…
Badania kliniczne wykazują, że wzbogacenie diety w kwasy Omega-3 pomaga zmniejszyć nie tylko obwód i wagę, ale co ważne również znacząco zmniejszyć otłuszczenie narządów wewnętrznych [5, 12].
Statystyki pokazują, że osoby które stosują bogatą w Omega-3 dietę, mają niższy wskaźnik BMI – czyli generalnie są szczuplejsi [5-7].
Dieta bogata w Omega-3 okazała się skuteczną terapią prowadzącą do utraty wagi i zmniejszenia otłuszczenia trzewnego. Dodatkowo, okazało się, że zestawienie diety bogatej w Omega-3 oraz ćwiczeń fizycznych znacząco poprawia naturalną zdolność organizmu do spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej [19, 20, 21, 22].
Omega-3 wpływa na prawidłową kompozycję ciała poprzez zwiększanie metabolizmu [23-27]. Badania wskazują, że suplementacja kwasami Omega-3 zmniejsza łaknienie, co skutkuje naturalnym obniżeniem ilości spożywanych kalorii. [28, 29].
Krótkie, bo 3-tygodniowe badanie kliniczne wykazało, że osoby które spożywały kwasy Omega-3 utraciły aż o 1,5 kg więcej wagi od grupy kontrolnej, która tylko ćwiczyła i stosowała restrykcyjną, nisko-kaloryczną dietę a zamiast Omega-3 otrzymywała placebo [23].
To badanie potwierdza, że suplementacja Omega-3 pomaga utrzymać i przywrócić właściwą kompozycję ciała oraz zdecydowanie szybciej zrzucić zbędne kilogramy.
Jaka ilość Omega-3 jest potrzebna by zdrowo chudnąć?
Aby skutecznie spalić nadmiar tkanki tłuszczowej konieczne jest znaczące zwiększenie dawki dziennej do 4.000 mg kwasów ALA lub 400 mg EPA/DHA. [14-18].
Podwyższenie ilości spożywanego Omega-3 skutkowało u badanych osób zmniejszeniem negatywnych skutków otyłości – w szczególności tych związanych z podwyższonym poziomem cholesterolu [14, 15, 17, 21, 25, 35-46].
Udowodniono, że dieta bogata w Omega-3 nie tylko pomaga zrzucić wagę, ale również dostarcza dodatkowych benefitów likwidując zagrożenia dla zdrowia związane z otyłością.
Według danych GUS dieta Polaków jest uboga w Omega-3 – w naszej codziennej diecie dostarczamy jedynie 60% zapotrzebowania na te drogocenne kwasy. Dlatego, aby naturalnie chudnąć warto rozważyć dobrą i mądrą suplementację.
Omega Omedze nie równa!! Wybieraj mądrze!
Do wyboru mamy suplementy rybie, które dostarczają kwasy wtórne Omega-3, czyli EPA/DHA.
Tych nie rekomenduję ze względu na obecność metali ciężkich, konserwantów i innej chemii mającej za zadanie ukryć rybi zapach. Zresztą wiele ostatnio pisze się o dramatycznie niskiej jakości samego surowca do produkcji tych suplementów – w tym o poziomie ich utlenienia (stąd ten rybi zapach i „odbijanie” rybą przez cały dzień). Wystarczy przeczytać popularny artykuł „Ściek w pigułce”.
Dlatego zdecydowanie polecam spożywanie kwasów roślinnych ALA – są to jedyne niezbędne kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i muszą być dostarczane z pożywieniem.
W kwasy ALA bogate są olej lniany i olej konopny, ale ze względu na wysoką kaloryczność nie jest to dobre rozwiązanie dla osób chcących zrzucić kilogramy.
Aby dostarczyć potrzebną ilość Omega-3 trzeba by zjeść 8-10 łyżek tego oleju – czyli „lekką ręką” 2.000 kcal!!
Osobiście rekomenduję essentiALA – polski produkt, który jest niskokalorycznym koncentratem kwasów Omega-3 wyizolowanych z oleju lnianego. Według wielu lekarzy i dietetyków jest to najlepsza i jedyna w pełni bezpieczna Omega dostępna na rynku.
Normalna dzienne dawka preparatu to 4 ml (łyżeczka do herbaty), jednak dla chcących schudnąć proponuję zwiększyć dawkę do łyżki stołowej (10ml).
Spożywamy wówczas jedynie 80 kcal! 🙂 – to w zasadzie NIC, a dostarczamy sobie uderzeniową dawkę kwasów Omega-3 (5.000 mg). Dzięki temu nie tylko zaczniemy chudnąć, ale poprawimy zdrowie na kilku innych płaszczyznach. Podziękują nam za to nasz mózg, serce i nasz odporność!
Życzę wszystkim powodzenia w odchudzaniu!
Materiały źródłowe:
- Flegal, K.M., et al., Prevalence of obesity and trends in the distribution of body mass index among US adults, 1999-2010. JAMA, 2012. 307(5): p. 491-7.
- Katzmarzyk, P.T. and C. Mason, Prevalence of class I, II and III obesity in Canada. CMAJ, 2006. 174(2): p. 156-7.
- Gotay, C.C., et al., Updating the canadian obesity maps: An epidemic in progress. Can J Public Health, 2013. 104(1).
- Ford, E.S., et al., Trends in obesity and abdominal obesity among adults in the United States from 1999-2008. Int J Obes (Lond), 2011. 35(5): p. 736-43.
- Micallef, M., et al., Plasma n-3 Polyunsaturated Fatty Acids are negatively associated with obesity. Br J Nutr, 2009. 102(9): p. 1370-4.
- Saito, E., et al., Docosahexaenoic acid content in plasma phospholipids and desaturase indices in obese children. J Atheroscler Thromb, 2011. 18(4): p. 345-50.
- Burrows, T., C.E. Collins, and M.L. Garg, Omega-3 index, obesity and insulin resistance in children. Int J Pediatr Obes, 2011. 6(2-2): p. e532-9.
- Goonasegaran, A.R., F.N. Nabila, and N.S. Shuhada, Comparison of the effectiveness of body mass index and body fat percentage in defining body composition. Singapore Med J, 2012. 53(6): p. 403-8.
- Chang, S.H., et al., A systematic review of body fat distribution and mortality in older people. Maturitas, 2012. 72(3): p. 175-91.
- Lee, C.M., et al., Indices of abdominal obesity are better discriminators of cardiovascular risk factors than BMI: a meta-analysis. J Clin Epidemiol, 2008. 61(7): p. 646-53.
- Coutinho, T., et al., Central obesity and survival in subjects with coronary artery disease: a systematic review of the literature and collaborative analysis with individual subject data. J Am Coll Cardiol, 2011. 57(19): p. 1877-86.
- Garaulet, M., et al., Site-specific differences in the fatty acid composition of abdominal adipose tissue in an obese population from a Mediterranean area: relation with dietary fatty acids, plasma lipid profile, serum insulin, and central obesity. Am J Clin Nutr, 2001. 74(5): p. 585-91.
- Garaulet, M., et al., Relationship between fat cell size and number and fatty acid composition in adipose tissue from different fat depots in overweight/obese humans. Int J Obes (Lond), 2006. 30(6): p. 899-905.
- Ebrahimi, M., et al., Omega-3 fatty acid supplements improve the cardiovascular risk profile of subjects with metabolic syndrome, including markers of inflammation and auto-immunity. Acta Cardiol, 2009. 64(3): p. 321-7.
- Crochemore, I.C., et al., omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation does not influence body composition, insulin resistance, and lipemia in women with type 2 diabetes and obesity. Nutr Clin Pract, 2012. 27(4): p. 553-60.
- Kabir, M., et al., Treatment for 2 mo with n 3 polyunsaturated fatty acids reduces adiposity and some atherogenic factors but does not improve insulin sensitivity in women with type 2 diabetes: a randomized controlled study. Am J Clin Nutr, 2007. 86(6): p. 1670-9.
- Lopez-Alarcon, M., et al., Supplementation of n3 long-chain polyunsaturated fatty acid synergistically decreases insulin resistance with weight loss of obese prepubertal and pubertal children. Arch Med Res, 2011. 42(6): p. 502-8.
- Vasickova, L., P. Stavek, and P. Suchanek, Possible effect of DHA intake on body weight reduction and lipid metabolism in obese children. Neuro Endocrinol Lett, 2011. 32 Suppl 2: p. 64-7.
- Warner, J.G., Jr., et al., Combined effects of aerobic exercise and omega-3 fatty acids in hyperlipidemic persons. Med Sci Sports Exerc, 1989. 21(5): p. 498-505.
- Hill, A.M., et al., Combining fish-oil supplements with regular aerobic exercise improves body composition and cardiovascular disease risk factors. Am J Clin Nutr, 2007. 85(5): p. 1267-74.
- Mori, T.A., et al., Dietary fish as a major component of a weight-loss diet: effect on serum lipids, glucose, and insulin metabolism in overweight hypertensive subjects. Am J Clin Nutr, 1999. 70(5): p. 817-25.
- Thorsdottir, I., et al., Randomized trial of weight-loss-diets for young adults varying in fish and fish oil content. Int J Obes (Lond), 2007. 31(10): p. 1560-6.
- Kunesova, M., et al., The influence of n-3 polyunsaturated fatty acids and very low calorie diet during a short-term weight reducing regimen on weight loss and serum fatty acid composition in severely obese women. Physiol Res, 2006. 55(1): p. 63-72.
- Couet, C., et al., Effect of dietary fish oil on body fat mass and basal fat oxidation in healthy adults. Int J Obes Relat Metab Disord, 1997. 21(8): p. 637-43.
- Guebre-Egziabher, F., et al., Nutritional intervention to reduce the n-6/n-3 fatty acid ratio increases adiponectin concentration and fatty acid oxidation in healthy subjects. Eur J Clin Nutr, 2008. 62(11): p. 1287-93.
- Matheson, K.M., et al., n-3 polyunsaturated fatty acids increase thermic effect of food in men with metabolic syndrome. Can J Diet Pract Res, 2011. 72(4): p. 201-4.
- Vaughan, R.A., et al., Conjugated linoleic acid or omega 3 fatty acids increase mitochondrial biosynthesis and metabolism in skeletal muscle cells. Lipids Health Dis, 2012. 11: p. 142.
- Parra, D., et al., A diet rich in long chain omega-3 fatty acids modulates satiety in overweight and obese volunteers during weight loss. Appetite, 2008. 51(3): p. 676-80.
- Harden, C.J., et al., Effect of different long-chain fatty acids on cholecystokinin release in vitro and energy intake in free-living healthy males. Br J Nutr, 2012. 108(4): p. 755-8.
- Tack, C.J., et al., Inflammation links excess fat to insulin resistance: the role of the interleukin-1 family. Immunol Rev, 2012. 249(1): p. 239-52.
- Monteiro, R. and I. Azevedo, Chronic inflammation in obesity and the metabolic syndrome. Mediators Inflamm, 2010. 2010.
- Ikeoka, D., J.K. Mader, and T.R. Pieber, Adipose tissue, inflammation and cardiovascular disease. Rev Assoc Med Bras, 2010. 56(1): p. 116-21.
- Suliga, E., Visceral adipose tissue in children and adolescents: a review. Nutr Res Rev, 2009. 22(2): p. 137-47.
- Rabe, K., et al., Adipokines and insulin resistance. Mol Med, 2008. 14(11-12): p. 741-51.
- Mohammadi, E., et al., Effects of omega-3 fatty acids supplementation on serum adiponectin levels and some metabolic risk factors in women with polycystic ovary syndrome. Asia Pac J Clin Nutr, 2012. 21(4): p. 511-8.
- Moreno-Aliaga, M.J., S. Lorente-Cebrian, and J.A. Martinez, Regulation of adipokine secretion by n-3 fatty acids. Proc Nutr Soc, 2010. 69(3): p. 324-32.
- Itoh, M., et al., Increased adiponectin secretion by highly purified eicosapentaenoic acid in rodent models of obesity and human obese subjects. Arterioscler Thromb Vasc Biol, 2007. 27(9): p. 1918-25.
- Simao, A.N., et al., Blood pressure decrease with ingestion of a soya product (kinako) or fish oil in women with the metabolic syndrome: role of adiponectin and nitric oxide. Br J Nutr, 2012. 108(8): p. 1435-42.
- Neff, L.M., et al., Algal docosahexaenoic acid affects plasma lipoprotein particle size distribution in overweight and obese adults. J Nutr, 2011. 141(2): p. 207-13.
- Kiecolt-Glaser, J.K., et al., Omega-3 supplementation lowers inflammation in healthy middle-aged and older adults: a randomized controlled trial. Brain Behav Immun, 2012. 26(6): p. 988-95.
- Kalupahana, N.S., K.J. Claycombe, and N. Moustaid-Moussa, (n-3) Fatty acids alleviate adipose tissue inflammation and insulin resistance: mechanistic insights. Adv Nutr, 2011. 2(4): p. 304-16.
- Itariu, B.K., et al., Long-chain n-3 PUFAs reduce adipose tissue and systemic inflammation in severely obese nondiabetic patients: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr, 2012. 96(5): p. 1137-49.
- Dangardt, F., et al., Omega-3 fatty acid supplementation improves vascular function and reduces inflammation in obese adolescents. Atherosclerosis, 2010. 212(2): p. 580-5.
- Rudkowska, I., et al., Effects of a supplementation of n-3 polyunsaturated fatty acids with or without fish gelatin on gene expression in peripheral blood mononuclear cells in obese, insulin-resistant subjects. J Nutrigenet Nutrigenomics, 2011. 4(4): p. 192-202.
- Ramel, A., et al., Beneficial effects of long-chain n-3 fatty acids included in an energy-restricted diet on insulin resistance in overweight and obese European young adults. Diabetologia, 2008. 51(7): p. 1261-8.
- Ramel, A., et al., Effects of seafood consumption and weight loss on fasting leptin and ghrelin concentrations in overweight and obese European young adults. Eur J Nutr, 2009. 48(2): p. 107-14.