Lista 29 warzyw najlepiej odtruwających Twoje ciało i wątrobę

Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.
oryginalny tekst znajdziesz tu:
Lista 29 warzyw najlepiej odtruwających Twoje ciało i wątrobę
Jesteśmy częścią Ziemi, ba, właściwie jesteśmy jej świadomością. Wszystko co jest dobre dla naszego ciała znajdziemy w sobie i w naturze. W każdym z nas tkwi pustka, która jest wymierną (sic! duchowość jest wymierna) jaźnią. Wokół tej pustki krążą z dużą prędkością elementarne cząstki atomów. Jesteśmy odwzorowaniem Kosmosu. Jesteśmy wszystkim.
Yyy … no dobra.
Mamy ciała, w które powinniśmy się zagłębiać. Głęboko w każdym z nas, jest owa pustka, czyli jaźń. Jesteśmy tą świadomością i możemy się z nią utożsamiać, ale nie z umysłem. Nie jesteśmy naszym ego, nie jesteśmy naszymi myślami. Umysł, ego działają w poziomie, a nasza istota siedzi w osi pionowej.
Gdy zagłębisz się w ciało, a myśli, których jeszcze nie umiesz wyłączać ani na chwilę, będą sobie płynąć po niebie, a Ty będziesz je tylko obserwował, jak pastuszek na łące. A więc, gdy zagłębisz się w siebie, poczujesz swoje ciało, będziesz pewny, że nawet, gdy dostarczysz mu najlepszego naturalnego pożywienia i tak będą jakieś toksyczne odpady metabolizmu. Chyba, że umiesz żywić się praną, czyli energią słońca, ale nawet też wtedy.
Ciału potrzebne jest ciągłe odtruwanie
Detox (detoksykacja) jest naturalnie występującym i ciągłym procesem, który dzieje się przez 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Ponieważ Twoje współczesne ciało wystawiane jest każdego dnia na wiele rodzajów toksyn i stresu, dlatego ciało ma wiele do zrobienia.
Wątroba, mózg, płuca i nerki mogą cierpieć tylko z tego powodu, że się źle odżywiasz.
Wątroba
Wątroba jest najważniejszym organem, który uruchamia proces detoksykujący i usuwania toksyn. Ponadto: płuca, jelita, nerki i skóra (pot) również odgrywają dużą rolę w odtruwaniu.
Zawartość składników odżywczych w roślinach, phytonutrienty i ich właściwości przeciwutleniające są niezbędne w neutralizacji wolnych rodników wytwarzanych w fazie pierwszej detoksykacji w wątrobie. Ponadto dostarczają błonnika nierozpuszczalnego (włókno oporne) oraz błonnika rozpuszczalnego, który poprawia trawienie, a tym samym pomaga w eliminacji.
Wiem, wiem, mówiłam, że błonnik nierozpuszczalny w końcu prowadzi do zgrubienia ścianek jelit i blokowanie wchłaniania składników odżywczych. Z pewnością tak się dzieje, przy jedzeniu ostrych otrębów i ziaren, jednak w przypadku warzyw chodzi o to, że błonnik ten nie jest po prostu trawiony i to wszystko.
Jednak, w przypadku poważnej choroby, bardzo wskazane jest picie (niektórych w dużych ilościach, jak marchwi) soków warzywnych, właśnie pozbawionych błonnika.
W warzywach znajdziesz też karotenoidy i bioflawonoidy, które wraz z witaminą C (występuje w wielu warzywach) synergicznie wspomagają detox.
Minerały, w tym magnez, cynk i selen wraz z witaminą B i C odgrywają mega istotną rolę w odtruwaniu ciała.
Spis 29 warzyw najlepiej odtruwających Twoje ciało i wątrobę:
2. Rukola
Rukola należy do roślin krzyżowych i jest silnym przeciwutleniaczem. Przy okazji zawiera masę witamin i minerałów, z których wszystkie są niezbędne do detoksykacji.
Kiedyś tylko w domach bogatych ęą jadło się rukolę, co mnie od zawsze dziwiło, gdyż rukola rośnie łatwo jak chwast. I ciekawostka, gdy dasz jej poszaleć w ogrodzie, kwitnie na żółto i oszałamiająco pachnie.
3. Szparagi
Szparagi, czyli warzywo królów. Baardzo działają odtruwająco. Zawierają sporo chromu, co pomaga w naturalnym utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Jeśli zjesz chociaż pół szparaga (i?) już zapach Twojego moczu może się zmienić. Nie wpadaj w panikę, tak już jest ze szparagami, do tego są moczopędne.
4. Buraki
Buraki są bogatym źródłem betalain, bioflawonoidów, które sprawiają, że buraki są czerwone, a jest to przy okazji silny przeciwutleniacz, który pomaga wątrobie w usuwaniu zanieczyszczeń z krwi.
Buraki silnie obniżają ciśnienie, dlatego nie radzę wypijać jednym haustem szklanki, gdy masz niskie ciśnienie. Powolutku i wystarczy 1/4 szklanki soku. Będzie doskonale.
7. Brokuły
Brokuł jest jednym z najlepszych warzyw krzyżowych do pozbawienia organizmu z toksyn. Kombinacja błonnika, glukozynolanów, karotenoidów, bioflawonoidów, witamin, minerałów i białka znalezionych w brokułach jest po prostu doskonała do oczyszczania ciała z toksyn.
Inne warzywa kapustne, które mogą być stosowane wraz z brokułami, albo jako samodzielny detox, to brukselka, kapusta (czerwona/ fioletowa/zielona i biała), kalafior, collard, rzeżucha, kalarepa, no i wiadomo jarmuż.
10. Ogórek
Ogórek składa się głównie z wody. Pomaga trawić i również jest moczopędny. Obie te cechy pozwalają na lepsze wydalenie toksyn z ciała. W tym samym czasie, ogórek dostarczy Ci karotenoidów, polifenoli i bioflawonoidów o właściwościach przeciwutleniających (detox) i zmniejszania stanów zapalnych.
11. Bakłażan
Dodanie bakłażana do koszyka z zakupami otrzymasz pokarm, który umie odtruwać ciało. Jest doskonałym źródłem antyoksydantów antocyjanów, które pomagają działać lepiej wątrobie i pęcherzykowi żółciowemu. Poza tym bakłażan zawiera przeciwutleniacz kwas chlorogenowy, który jest najbardziej charakterystycznym antyoksydantem dla oberżyny. Oba rodzaje przeciwutleniaczy są kluczowym czynnikiem zwiększającym detox.
12. Koper włoski, czyli fenkuły
Koper wpływa na lepsze trawienie, a także oddawanie moczu, co jak wiadomo jest świetnym dodatkiem do planu odtruwania z toksyn. Badania pokazują, że posiada wysoki poziom chlorogenów i działa silnie antyoksydacyjnie.
Aby jeszcze nasilić działanie antyoksydacyjne Twojego green smoothie, dodaj czerwoną/fioletową kapustę i brokuły.
13. Zielona fasolka
Karotenoidy i flawonoidy zawarte w jednym ze smaczniejszych warzywek, zielonej fasolce, stanowią dobry detoks. Działają tez przeciwzapalnie. Posiadają szeroki zakres antyoksydantów/barwników, w tym beta-karoten, luteinę, neoxanthin i wiolaksantynę, jak również flawonoidy, katechiny, w tym kwercetynę, kaemferol, epikatechiny i procyjanidyn
14. Papryka Cayenne
Zatracić się w cieple detoxu z pieprzem cayenne. Poprawa krążenia w całym ciele jest ważnym czynnikiem w detoksykacji i dla ogólnego stanu zdrowia. Kapsaicyna i dihydrokapsaicyna oferują silnie przeciwutleniające właściwości, oprócz tego odtruwają na wyższym biegu. Ostra papryka zawiera również inne przeciwutleniacze, w tym karotenoidy oraz witaminę C.
15. Kimchi
18. Gorczyca
Poza karotenoidami i bioflawonoidami gorczyca zawiera również glukozynolany, które w organizmie są konwertowane do antyoksydacyjnych izotiocyjanian.
Podobno to właśnie musztarda ratuje „miliony istnień ludzkich” przed totalnym zatruciem toksynami z hot-dogów. Gorczyca, kurkuma i inne przyprawy działają przeciwutleniająco i wyprowadzają toksyny z ciała.
19. Cebula
Wiele osób wyobraża sobie, że właściwości przeciwutleniające cebuli są przypisane wyłącznie do allicyny. Jednakże cebula zawiera również bioflawonoidy i polifenole. Całkowita zawartość polifenoli w cebuli jest nie tylko wyższa w porównaniu do innych warzyw będących jej kuzynami, czyli czosnku, czy porów, ale także wyższa niż yyy … marchew, pomidory i czerwona papryka.
20. Zielony groszek
Pomimo swoich niewielkich rozmiarów, groszek napakowany jest dużą ilością składników odżywczych i może być dodatkiem do każdego poważnego programu detoksykacji.
Oprócz błonnika i białka, zawiera też przeciwutleniające karotenoidy i bioflawonoidy. Wiele egzogennych aminokwasów jest absolutnie niezbędna do efektywnego detoxu.
22. Wodorosty
Duże ilości chlorofilu, jod, karotenoidy, polisacharydy, minerały – tak nieocenione dobrodziejstwo tkwi w wodorostach. Oczywiście również odtruwają ciało. Jod poprawia pracę tarczycy, co jest niezbędne podczas detoxu.
Karageny są polisacharydami, absorbują toksyny i działają jako przeciwutleniacze. Zapomnij, że karagen szkodzi. Chyba że tona i to śwince morskiej.
23. Szpinak
Szpinak jest czczony za jego zawartość minerałów i beta-karotenu. Poza tym zawiera również inne zalety: karotenoidy luteinę, zeaksantynę, neoxanthin i wiolaksantynę, z których każdy składnik wywiera silne działanie przeciwutleniające. Zawiera również bioflawonoidy, witaminę C i witaminę E.
A wiemy co robi C z E, to bomba antyoksydacyjna.
24. Słodki ziemniak
Słodkie ziemniaki są bardzo odżywcze. Szkoda, że polskie dzieci nie wolą ich od zwykłych ziemniaków. Dzieci są cwane, bo te ziemniaki nie są spokrewnione za bardzo.
Beta-karoten, bioflawonoidy i zawartość błonnika wspierają zwiększoną detoksykację. Jeszcze lepiej, wybrać purpurową odmianę ze względu na zawartość antocyjanów, bioflawonoidów potężnych antyoksydantów.
25. Pomidory
Likopen z pomidorów wraz z bioflawonoidami, karotenoidami i witaminą C pomaga chronić wątrobę przed uszkodzeniami, dzięki czemu może gładko wykonywać swoje zadania filtrowania toksyn.
W tym wypadku dobrze będzie czerpać korzyści z gotowanych pomidorów, gdyż gotowanie zwiększa biodostępność likopenu.
27. Trawa pszeniczna
Magnez, aminokwasy, minerały istotne dla detoxu, chelaty chlorofilu, żelazo – to wszystko, a przede wszystkim wysoka zawartość chlorofilu w Wheat Grass czyni ją idealnym wyborem przy detoksykacji.
Można uzyskać pełne korzyści pijąc sok ze świeżej trawy, czy dostarczając w postaci proszku (z wodą).